Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 5 september 2019; Kunsthal Rotterdam.

Joana Vasconcelos I'm your mirror.

Dompel je onder in het ‘larger than life’ universum van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos. De indrukwekkende overzichtstentoonstelling ‘I’m Your Mirror’ presenteert ruim dertig iconische sculpturen en installaties waaronder ‘Lilicoptère’, de vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles. Activistisch, feministisch en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt.

Joana Vasconcelos (1971) staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze. Direct en ironisch stelt zij tegenstellingen aan de kaak. Ze vormt alledaagse gebruiksvoorwerpen om tot verrassende metaforen, zoals een paar reusachtige naaldhakken samengesteld uit roestvrijstalen pannen, een sofa bekleed met aspirine-strips, een hart van rood plastic bestek, een verlovingsring van whiskyglazen en autovelgen en een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons. Achter de ogenschijnlijke vrolijkheid van haar werk gaan maatschappelijke en sociaal-politieke thema’s schuil zoals onderdrukking, mensenrechten, identiteit en gendervraagstukken.

Adres: Museumpark Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam.
We vertrekken met de trein station Wijchen om 9.59 uur en komen te Rotterdam Centraal aan om 11.39 uur. Daarna ongeveer 20 minuten lopen of tram 8 (richting Spangen) halte Kievitslaan of Vasteland, 1 minuut lopen.Programma donderdag 3 oktober 2019; Noord Brabants museum 's Hertogenbosch.

Het gezicht van Gestel; Gijzelaars van Beekvliet 1942 – 1944, geschilderd door Karel van Veen.

In 1942 werden 460 Nederlandse mannen opgepakt en door de Duitse bezetter als gijzelaar in het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel opgesloten. De gijzelaars waren veelal vooraanstaande Nederlanders zoals latere Minister-presidenten Willem Drees en Jan de Quay, musici Willem en Hendrik Andriessen en schrijver Simon Vestdijk. Ondanks een zekere mate van vrijheid lag het schrikbeeld van een mogelijke executie steeds op de loer. Gijzelaar en schilder Karel van Veen (Rotterdam, 1898-1988) maakte de historische presentatie Het gezicht van Gestel. Het Noordbrabants Museum toont het benarde verhaal van de gijzelaars van Beekvliet. Te zien zijn Van Veen’s portretten, maar ook kaarten, foto’s, brieven en objecten uit het dagelijks leven van de gijzelaars. Een saillant detail: Het Noordbrabants Museum is gevestigd in het voormalig gouvernementspaleis in ’s-Hertogenbosch. Van 1946 tot 1959 was het de ambtswoning van voormalig gijzelaar en toenmalig commissaris van de Koningin Jan de Quay.tijdens zijn verblijf circa 80 portretten van zijn lotgenoten.

Van Goghs intimi; Leer Vincent echt kennen door de ogen van zijn vrienden, familie en modellen.

Maak kennis met Vincent door de ogen van zijn vrienden, familie en modellen en ontdek hun relatie tot het leven en werk van een kunstenaar die alles behalve eenzaam was.

Theo van Gogh, Broer van Vincent
Theo heeft een bijzondere band met zijn oudere broer. Het contrast tussen de twee is groot: waar Vincent soms onstuimig is, is Theo juist zachtaardig van karakter. Wanneer Theo in 1872 in een kunsthandel werkt, deelt hij zijn enthousiasme met zijn broer. Het is Theo's idee dat Vincent kunstenaar moet worden.

Anthon van Rappard, Kunstenaarsvriend van Vincent
Anthon van Rappard leert Vincent in 1880 in Brussel kennen. In eerste instantie heeft de bescheiden, soms onzekere Van Rappard het lastig met Vincents temperament, wat hij omschrijft als een 'hevig en fanatiek karakter'. Toch raken ze al snel bevriend en blijft hij Vincent schrijven, ook wanneer hij alweer lang vertrokken is uit Brussel.

Sien Hoornik, Geliefde van Vincent
In januari 1882 maakt prostituee Sien Hoornik kennis met Vincent. Ze vallen al snel als een blok voor elkaar. Sien staat regelmatig model voor Vincent.

Paul Gauguin, Kunstenaarsvriend van Vincent
Paul Gauguin leert Vincent in de laatste maanden van 1887 kennen, tijdens een door Vincent georganiseerde expositie in Parijs. Wanneer hij Vincent later opnieuw tegenkomt in de galerie van Theo van Gogh, ontwikkelen de twee kunstenaars een prille vriendschap.

We gaan met de trein van 09.59 uur en arriveren om 11.30 uur op het station van Den Bosch. Een wandeling door het centrum brengt ons bij het Noord-Brabants Museum. Zij die dit te ver vinden kunnen Arriva bus 156 nemen.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com