Aanmelden voor het lidmaatschap

Lid worden

Vul het contactformulier in

Contact

Foto's

Foto's

Kunst en Cultuur

MuseumKunst en cultuur met een knipoog

Programma donderdag 7 december 2023

Het Noord Brabantsmuseum ’s-Hertogenbosch

Breughel

5 generaties Brueghel, familiereünie

De kunstenaarsfamilie Brueghel speelde anderhalve eeuw een bepalende rol in de kunst. Hoe hebben de vijf generaties elkaar beïnvloed? En wat was de rol van de Brueghel-vrouwen? Met deze tentoonstelling biedt het Museum een nieuwe blik op de beroemde dynastie van schilders. In de 16e en 17e eeuw speelde ze een centrale rol in d Antwerpse en Europese kunstwereld. De Brueghels gaven hun schildertalent vijf generaties door: van de in circa 1525 geboren Pieter Brueghel de Oude tot Abraham Brueghel, die in 1690 overleed.

Elke Brueghel had zijn eigen specialisme: van indrukwekkende landschappen tot bloemstillevens, van Bijbelse taferelen tot studies van dieren en insecten.

In deze grote tentoonstelling worden de persoonlijke verhalen achter de familieverbanden verteld. ‘Hoe ontwikkel je je al kunstenaar wanneer je vader zo’n naam was? Leer je hem door in zijn voetsporen te treden alsnog een beetje kennen?’

Tevens wordt stilgestaan bij het familiebedrijf dat de Brueghels waren. Ook bijzonder aan deze tentoonstelling is dat de schilderijen niet alleen chronologisch, maar ook thematisch gepresenteerd worden. Die thema’s sluiten aan bij de maatschappij van nu. Bijvoorbeeld aan het kolonialisme dat destijds in Antwerpen hoogtij vierde. Maar ook de positie van de Brueghel-vrouwen. Neem Mayken Verhulst, de onzichtbare matriarch. moeder en grootmoeder van de eerst en tweede generatie Brueghel-kunstenaars. Een uiterst slimme zakenvrouw en beroemd kunstenaar van haar tijd.

En Anna Maria Janssens, een getalenteerd schilder van bloemstillevens in Antwerpen en getrouwd met Jan Brueghel de Jonge.

De Brueghels werkten ook nauw samen met andere kunstenaars. Hiëronymus Bosch heeft ook grote invloed gehad op de Brueghels. De speelse, groteske elementen uit zijn werk komen ook bij de Bruegels terug.

Jan Brueghel de Oude ging op geheel eigen wijze verder. Hij trok naar Italië en kwam terug met een heel nieuw formaat kunstwerken: kleine schilderijtjes op koperplaat. Ook bestudeerde hij exotische dieren planten die hij in zijn composities verwerkte. Hij zoomde verder in op de natuur, waardoor er een heel nieuw genre ontstond: het bloemstilleven.

Het Noordbrabants Museum verbindt de verhalen die in de tentoonstelling worden verteld expliciet met het hier en nu. Er worden video’s vertoond van hedendaagse familiebedrijven, met name in de creatieve industrie. Op die manier wordt je uitgenodigd na te denken over je eigen familiebanden. Hoe is het om samen te werken met je kinderen? Hoe overbrug je de verschillen tussen de generaties? De werkende vrouw; dubbele standaard?

We gaan met de trein van 10.02 uur; aankomst Den Bosch om 10.31 uur.
Een wandeling door het centrum brengt ons bij het Noord-Brabants Museum.
Museumkaart / VriendenLoterij gratis; anders € 16,00.(online); € 18,00 (aan de kassa).
Elke betaling in het museum uitsluitend alleen met pinpas.

Programma donderdag 4 januari 2024

Stedelijk Museum Breda
5 tentoonstellingen in één museum

Gedragen verhalen
Van namiddagjapon tot werkmuts en van boerenkiel tot cadettenuniform: in de tentoonstelling Gedragen verhalen draait het om kleding. Aan de hand van de unieke kostuum- en textielverzameling van het museum kom je van alles te weten over het dagelijks leven en de inwoners van Breda en (West-)Brabant rond 1900, een betekenisvolle tijd.

José Maria Capricorne - Moederboom
Schilderijen, tekeningen en sculpturen uit het omvangrijke oeuvre van beeldend kunstenaar José Maria Capricorne, de oudst levende kunstenaar van Curaçao, waar zijn blik zich vormde. Het werk van Capricorne is verhalend en betoverend, vol bonte personages en figuren in kleurrijke en fantasievolle omgevingen.

Weerschijn
In de tentoonstelling Weerschijn verbinden kunstenaars Mathieu Meijers en Debbie van Berkel, Cathalijne Postma en Jojanneke Postma van studio KASBOEK katholieke voorwerpen uit de museumcollectie met hun eigen werk. De kunstenaars zijn gevraagd om op voorwerpen te reageren die bedoeld zijn om steun en troost te bieden.

Ambitie & Verlangen. Breda in de 19de eeuw
Met foto’s, reclamemateriaal, schilderkunst en karakteristieke voorwerpen vertelt het museum het verhaal van 19e-eeuws Breda: hoe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen de stad in rap tempo veranderen. En hoe dat een nostalgische tegenbeweging in de schilderkunst oproept.

De Nassaus van Breda. Kasteel, stad en land.
Dat de grandeur van Breda alles te maken heeft met de intrigerende familiegeschiedenis van de Oranje-Nassaus, het huidige koningshuis, is een goed bewaard geheim. Hier kom je er alles over te weten: een eeuwenoud en tegelijk herkenbaar menselijk verhaal van liefde, uitbundige feesten, rijk en arm, list, intrige, strubbelingen en strijd.

We gaan met de trein van 10.02 uur; aankomst Breda om 11.07 uur.
Een wandeling door het centrum brengt ons bij het Noord-Brabants Museum.
Een wandeling van ongeveer 10 minuten brengt ons bij het Stedelijk Museum Breda (adres: Boschstraat 22)
Museumkaart / VriendenLoterij gratis; anders € 13,50.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024 641 89 87 of mob. 06 477 031 73, email: jphdaverveld@gmail.com