Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 1 februari 2018
Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijke base

De collectie toont de ontwikkelingen in kunst en design, vanaf 1880 tot nu, in vele hoogtepunten. Stedelijke base is de permanente opstelling van hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum. De presentatie beslaat de gehele nieuwe vleugel van het museum en toont een selectie van bijna 700 werken, gegroepeerd rond historische bewegingen, maatschappelijke thema’s en invloedrijke kunstenaars. Van het ontstaan van de abstracte kunst en industriële vormgeving aan het eind van de 19e eeuw tot en met hedendaagse 3D-geprinte vazen en geëngageerde schilderkunst: Stedelijke base is een perfecte kennismaking met de geschiedenis van de moderne kunst en vormgeving.
In Stedelijke base worden vormgeving en beeldende kunst voor het eerst in de geschiedenis van het museum op grote schaal geïntegreerd getoond. Alle media zijn gelijkwaardig, en worden in dialoog gepresenteerd. Het resultaat is een bonte mix van schilderijen, meubelen, sieraden, sculpturen, gebruiksvoorwerpen, accessoires, fotografie, tekeningen, installaties, videokunst, affiches en interieurs. Deze dialoog doet recht aan de onderlinge samenhang van waaruit deze kunstvormen zijn ontstaan (denk bijvoorbeeld aan De Stijl en het Bauhaus), en maakt bovendien nieuwe dwarsverbanden zichtbaar.

Art from the 90’s and 2000’s. The Borgmann Donation
Zeer omvangrijke tentoonstelling van werken van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann.

Ontgrenzing in de hedendaagse kunst
De tentoonstelling laat zien wat er in de hedendaagse kunst gebeurde in de jaren 90 en aan het begin van deze eeuw. Het was een bijzondere periode die politiek-maatschappelijk werd gekenmerkt door onder andere de val van de Berlijnse muur, de Balkanoorlog, de oorlogen in het Midden-Oosten en de aanslagen van 11 september in de VS, en tevens wereldwijd door de digitale revolutie, waarvan de consequenties nog nauwelijks te overzien waren. Nieuwe economieën begonnen aan hun opkomst en de kunstwereld globaliseerde. In de maatschappelijke arena deden discussies over gender-tegendraadsheid en queer identiteitspolitiek hun intrede.

Meer informatie is te vinden op de site: www.stedelijk.nl/nl
We vertrekken met de trein van 09.59 uur richting Den Bosch; aankomst Amsterdam Amstel 11.27 uur.
Bij Amsterdam Amstel tramlijn 12 nemen. Uitstappen na 15 minuten Museumplein.
Het Stedelijk Museum is geopend tot 18.00 uur.
Entree Stedelijk Museum met museumkaart gratis; anders € 17,50.
Enthousiastelingen / energiekelingen kunnen daarnaast nog een bezoek brengen aan het naastgelegen Van Goghmuseum en/of Rijksmuseum.

Programma donderdag 1 maart 2018 Museum Kasteel Wijchen
We maken er een goed gebruik van om – wanneer er een nieuwe tentoonstelling is in Museum kasteel Wijchen – deze te bezoeken. Deze tentoonstellingen hebben steeds een regionaal karakter. De belangstelling voor deze tentoonstellingen is steeds groot vanuit onze groep. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de gemeentehuizen in de gemeente Wijchen over de afgelopen 100 jaar.

In Beeld. Honderd jaar gemeentehuizen in Wijchen
In september 2017 is het nieuwe Huis van de Gemeente geopend. De verbouwing van de voormalige Rabobank tot gemeentehuis is in beeld vastgelegd door Museum Kasteel Wijchen. Aanleiding om een foto-expositie over honderd jaar gemeentehuizen te maken.
Als je nu je paspoort of rijbewijs gaat ophalen kom je in het modern ingerichte en duurzaam gebouwde Huis van de Gemeente. Je kan je dan bijna niet meer voorstellen hoe het vorige gemeentehuis eruit zag. En de nog oudere gemeentehuizen, hoe zagen die er uit?
Niet alleen de verbouwing van de Rabobank en de vroegere gemeentehuizen van Wijchen, maar ook de gemeentehuizen in de omliggende kernen. Kernen die vroeger zelfstandig waren en een eigen gemeentehuis hadden. De expositie brengt de gemeentehuizen weer ‘in beeld’. Herkenbaar, verrassend en een mooi beeld van toen.

13.30 uur ontvangst met koffie / thee in Museum Kasteel Wijchen.
De rondleider zal tijdens de koffie een korte inleiding geven over de expositie. Terwijl wij daarna de expositie bezoeken zal hij beschikbaar blijven voor het beantwoorden van vragen. Einde rond 16.00 uur. De (groeps-)kosten, all-in, voor deze middag in museum Kasteel Wijchen zijn € 5,00 p.p. (graag gepast) te voldoen aan ondergetekende bij de ingang van het kasteel. Wel zou de directie van het museum het op prijs stellen dat zij, die een museumkaart hebben, deze mee nemen. Het geeft hun extra inkomsten, welke zij goed kunnen gebruiken.

Programma donderdag 5 april 2018 Museum Huis Doorn
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Ze vormen een decor van Europese allure en eeuwenlange vorstelijke Duitse geschiedenis. Nadere informatie volgt in maart a.s.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com