Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 4 april 2019; Museum voor Nostalgie en Techniek Langenboom

Op veler verzoek gaan we deze maand naar Langenboom. Het Museum voor Nostalgie en Techniek is een uniek museum voor jongeren, senioren, dames en heren. Een bijzondere collectie oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen van meer dan 70 ambachten en beroepen met duizenden voorwerpen en machines uit het verleden zijn door Wim van Schayik in ruim 70 jaar verzameld, gerestaureerd en tentoongesteld. Van handgereedschappen tot de eerste elektrisch aangedreven machines voor huis, tuin, keuken, werkplaats, kantoor, praktijk, kerk en op het land; u kijkt uw ogen uit!

Voor senioren heeft het museum een hoog nostalgisch “Oh-Ja” gehalte terwijl -ook voor de jongere generaties- veel voorwerpen een gevoel oproepen van bewondering en verbazing over het menselijk vernuft, geduld en vakmanschap.

Het programma – geschikt voor zowel vrouwen als mannen aldus de eigenaar – is als volgt:
13.30 uur: vertrek per auto vanaf het parkeerterrein bij wijkcentrum Het Achterom;
14.00 uur: ontvangst met koffie / thee met uitleg en inleiding over het museum;
14.30 uur: rondleiding door het museum met een gids;
16.00 uur: gelegenheid tot het stellen van vragen onder het genot van twee consumpties;
17.00 uur: einde programma.
De all-in kosten voor het museum zijn € 16,00 p.p. Museumkaart is niet geldig.

Voor de goede organisatie aldaar vraag ik deze keer uitdrukkelijk wie er mee gaat en wie de beschikking heeft over een auto. Meerijders betalen € 5,00 aan de bestuur(d)(st)er.
Opgave vòòr 31 maart bij ondergetekende.
Bekijk vooraf hun website: www.tractortron.nl. Indrukwekkend te zien wat zij allemaal verzameld hebben door de jaren heen.
Tomtomadres: Dorpsstraat 38 5453JV Langenboom.

Programma donderdag 2 mei 2019; Rijksmuseum Amsterdam

2019: Het jaar van Rembrandt

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfdag in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor de eerste keer in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie.

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar en kijken we over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei en zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.

Vertrek station Wijchen 9.29 uur. Aankomst Amstel station 11.06 uur. Daarna verder met tramlijn 12.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com