Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 7 februari 2019; Museum Kasteel Wijchen.

Strengels & Letters             Boeken maken in middeleeuws Gelre.

Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu. Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.

Hoe belangrijk deze regio in de vijftiende eeuw was op het gebied van boeken, toont het Batenburgs Getijdenboek. Het is in opdracht gemaakt door de familie Van Bronckhorst-Batenburg, onder wie het kleine stadje Batenburg grootse tijden beleefde.

Maar ook de ‘gewone’, simpele gebruiksboeken die niet opvallen door hun pracht en praal, zijn waardevol. Wie goed kijkt, ziet een schat aan informatie. Zo waren ze in de middeleeuwen al zeer bedreven in het hergebruiken van materialen en het maken van leeshulpmiddelen. Een mooi voorbeeld is de strengel, een verbinding tussen katernen. Dit is een lus, gevormd door een schuin opgerold reepje perkament, waarvan de einden enige malen om elkaar gewonden zijn. Verstrengeld dus.

13.30 uur ontvangst met koffie / thee in Museum Kasteel Wijchen.
De rondleider zal tijdens de koffie een korte inleiding geven over de expositie. Einde rond 16.00 uur.
De (groeps-)kosten, all-in, voor deze middag in museum Kasteel Wijchen zijn € 5,00 p.p. (graag gepast) te voldoen aan ondergetekende bij de ingang van het kasteel.
Wel zou de directie van het museum het op prijs stellen dat zij, die een museumkaart hebben, deze mee nemen. Het geeft hun extra inkomsten, welke zij goed kunnen gebruiken.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com