Aanmelden voor het lidmaatschap

Lid worden

Vul het contactformulier in

Contact

Foto's

Foto's

Kunst en Cultuur

MuseumKunst en cultuur met een knipoog

Programma donderdag 6 juni 2024

Dordrechts museum Kunst voor de Kost


Dordrechts museum

Over de kunstenaar als ondernemer in de 19de eeuw
Hoe kun je als kunstenaar leven van je werk? Is een kunstschilder altijd een creatief genie of is schilderen vooral een broodwinning? Hoe bepalend is de smaak van het publiek? Deze tentoonstelling gaat over ondernemende kunstenaars en populaire schilderijen.

Je niets aantrekken van commercie of de markt, dat kunnen maar weinig kunstenaars zich permitteren. De schoorsteen moet tenslotte roken. In de schilderkunst zijn daar door de eeuwen heen allerlei oplossingen voor gevonden.

In de 19de eeuw, toen de handel een sterk sturende rol ging spelen in de kunstwereld, werden kunstenaars steeds vindingrijker. Sommigen maakten goed verkoopbare schilderijen naast hun eigen, vrije werk. Andere kunstenaars hadden het geluk dat hun favoriete onderwerp goed in de markt lag. Eén gouden succesformule is er niet, de markt is altijd in beweging. En kunstenaars bewegen mee.

In meer dan 150 kunstwerken krijg je een overzicht van veelal 1 9de-eeuwse kunst die goed verkocht. Veel van de meer dan 150 getoonde schilderijen behoren nog altijd tot de meest geliefde werken in museumcollecties. Tal van werken komen door de veranderde smaak zelden uit het depot.

Dordrechts museum

Kattenrage
De schilderijen met spelende katjes van Henriette Ronner-Knip (1821-1909) waren eind 19de eeuw buitengewoon gewild. Haar werk was te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Als kostwinner van haar gezin beschouwde zij de verkoop van haar werk als een ‘noodzakelijk kwaad’. Hoe meer katten de klant op een schilderij wenste, hoe hoger de prijs.

We vertrekken met de trein station Wijchen om 9.58 uur en komen te Dordrecht aan om 11.33 uur.
Daarna ongeveer 15 minuten lopen of QBuzz bus: één halte naar ‘Centrum Dordrecht’. Vanaf de bushalte is het ca. 7 minuten wandelen naar het museum. Zelf wandelen vanaf station in ca. 15 minuten.
Adres: Museumstraat 40, Dordrecht.
Museumkaart / VriendenLoterij: gratis; zonder kaart € 17,00 (online: €15).

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024 641 89 87 of mob. 06 477 031 73, email: jphdaverveld@gmail.com


Senioren Vereniging Wijchen.
Secretariaat: Martien van Berkel
E: secretariaat@seniorenwijchen.nl
T: 024 300 17 80
Ledenadministratie: Cor van der Wielen
E: ledenadministratie@seniorenwijchen.nl
T: 024 679 20 09