Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 3 oktober 2019; Noord Brabants museum 's Hertogenbosch.

Het gezicht van Gestel; Gijzelaars van Beekvliet 1942 – 1944, geschilderd door Karel van Veen.

In 1942 werden 460 Nederlandse mannen opgepakt en door de Duitse bezetter als gijzelaar in het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel opgesloten. De gijzelaars waren veelal vooraanstaande Nederlanders zoals latere Minister-presidenten Willem Drees en Jan de Quay, musici Willem en Hendrik Andriessen en schrijver Simon Vestdijk. Ondanks een zekere mate van vrijheid lag het schrikbeeld van een mogelijke executie steeds op de loer. Gijzelaar en schilder Karel van Veen (Rotterdam, 1898-1988) maakte de historische presentatie Het gezicht van Gestel. Het Noordbrabants Museum toont het benarde verhaal van de gijzelaars van Beekvliet. Te zien zijn Van Veen’s portretten, maar ook kaarten, foto’s, brieven en objecten uit het dagelijks leven van de gijzelaars. Een saillant detail: Het Noordbrabants Museum is gevestigd in het voormalig gouvernementspaleis in ’s-Hertogenbosch. Van 1946 tot 1959 was het de ambtswoning van voormalig gijzelaar en toenmalig commissaris van de Koningin Jan de Quay.tijdens zijn verblijf circa 80 portretten van zijn lotgenoten.

Van Goghs intimi; Leer Vincent echt kennen door de ogen van zijn vrienden, familie en modellen.

Maak kennis met Vincent door de ogen van zijn vrienden, familie en modellen en ontdek hun relatie tot het leven en werk van een kunstenaar die alles behalve eenzaam was.

Theo van Gogh, Broer van Vincent
Theo heeft een bijzondere band met zijn oudere broer. Het contrast tussen de twee is groot: waar Vincent soms onstuimig is, is Theo juist zachtaardig van karakter. Wanneer Theo in 1872 in een kunsthandel werkt, deelt hij zijn enthousiasme met zijn broer. Het is Theo's idee dat Vincent kunstenaar moet worden.

Anthon van Rappard, Kunstenaarsvriend van Vincent
Anthon van Rappard leert Vincent in 1880 in Brussel kennen. In eerste instantie heeft de bescheiden, soms onzekere Van Rappard het lastig met Vincents temperament, wat hij omschrijft als een 'hevig en fanatiek karakter'. Toch raken ze al snel bevriend en blijft hij Vincent schrijven, ook wanneer hij alweer lang vertrokken is uit Brussel.

Sien Hoornik, Geliefde van Vincent
In januari 1882 maakt prostituee Sien Hoornik kennis met Vincent. Ze vallen al snel als een blok voor elkaar. Sien staat regelmatig model voor Vincent.

Paul Gauguin, Kunstenaarsvriend van Vincent
Paul Gauguin leert Vincent in de laatste maanden van 1887 kennen, tijdens een door Vincent georganiseerde expositie in Parijs. Wanneer hij Vincent later opnieuw tegenkomt in de galerie van Theo van Gogh, ontwikkelen de twee kunstenaars een prille vriendschap.

We gaan met de trein van 09.59 uur en arriveren om 11.30 uur op het station van Den Bosch. Een wandeling door het centrum brengt ons bij het Noord-Brabants Museum. Zij die dit te ver vinden kunnen Arriva bus 156 nemen.

Programma donderdag 7 november 2019; Het Dordrechts Museum BEET.
Het Dordrechts Museum toont het neusje van de zalm op het gebied van vis in de kunst. Voor het eerst laat een tentoonstelling zien hoe sterk vis de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt. In Beet! komt de veelzijdigheid van de vis en zijn betekenis in de Hollandse en Vlaamse beeldcultuur aan bod.

Vis uit bijzondere bruiklenen en eigen collectie.

De visvangst is lange tijd de belangrijkste economische activiteit van Dordrecht geweest. Dat is terug te vinden in de collectie van het Dordrechts Museum die de basis vormt voor de tentoonstelling. Daarnaast werken tal van vooraanstaande musea mee aan de expositie. Bruiklenen worden verkregen van het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en vele andere musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland. De tentoonstelling Beet! laat zien hoe door de eeuwen heen de ene kunstuiting de andere beïnvloedt, maar ook hoe thema’s veranderen of hun betekenis verliezen. Een ding is zeker: u zult nooit meer hetzelfde naar vis kijken!

Beet! toont een grote variëteit aan kunstwerken en objecten, van middeleeuwse manuscripten en 16de-eeuwse prenten en schilderijen tot een wieg en een spaarpot. Naast meer dan 175 bijzondere schilderijen en objecten is er een levensgroot digitaal aquarium ingebouwd in de tentoonstelling.

Adres: Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht. Museumkaart: gratis; zonder museumkaart €15,00.
We vertrekken met de trein station Wijchen om 9.59 uur en komen te Dordrecht aan om 11.32 uur. Daarna ongeveer 15 minuten lopen of QBuzz bus: één halte naar ‘Centrum Dordrecht’. Vanaf de bushalte is het ca. 7 minuten wandelen naar het museum.Programma donderdag 5 december 2019; Koetshuis van Kasteelmuseum Wijchen

Vrij! Wijchen herdenkt ’40-‘45.

De tentoonstelling is te zien in het Koetshuis van Kasteel Wijchen. Tot april 2020 staan de oorlogsverhalen centraal. Daarna de bevrijding en het leven in 75 jaar vrijheid.

In de mail van eind oktober uitgebreidere informatie. Verzamelen om 13.00 uur in verband met eventuele sinterklaasavonden.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com