Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 3 januari 2019; De Pont museum Tilburg (drie tentoonstelingen).

Anne & Patrick Poirier             Exotica.

Vanaf het begin van hun gezamenlijke carrière treedt het kunstenaarsduo afwisselend op als architect en archeoloog. Archeologische opgravingen zijn niet alleen stille getuigen van verval of vernietiging door een oorlog of een natuurramp die lang geleden plaatsvond. Voor de Poiriers zijn ruïnes ook een teken van vitaliteit, een metafoor voor het leven dat steeds doorgaat in een ononderbroken keten van leven en dood – van constructie en destructie.Ann Veronica Janssens.

Licht, kleur en ruimte zijn de basismaterialen van Ann Veronica Janssens (Folkestone, 1956). Met deze ongrijpbare fenomenen creëert ze 'beelden' die het onzichtbare zichtbaar maken. Architectuur is van nature statisch, terwijl licht en kleur veranderlijk zijn. Dat is wat Janssens onderzoekt, waarmee zij experimenteert en mensen en dingen in beweging brengt. Haar werk is gebaseerd op zintuiglijke waarneming en vraagt een actieve betrokkenheid van de toeschouwer.

Michaël de Kok             Podiumzaal.

Michaël de Kok schildert landschappen. Toch is dit niet het eerste waar je aan denkt als je in de podiumzaal zijn tentoonstelling met recente schilderijen bekijkt. De meeste werken bestaan uit twee ogenschijnlijk monochrome kleurvlakken naast elkaar. Ieder spoor van figuratie ontbreekt. Ook de horizon – de lijn die land of water en lucht van elkaar scheidt – is uit zijn landschappen verdwenen. Of heeft hij het werk een kwartslag gedraaid?

Vertrek station Wijchen 11.29 uur. Aankomst Tilburg 12.18 uur.
Vanaf het NS station bus 5 (richting Noord - Stokhasselt), halte Wilhelminapark of bus 7 (richting West ETZ Tweesteden), halte Kwaad-eindstraat. Lopend vanaf het station 15 minuten.
Tomtomadres: Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg


Programma donderdag 7 februari 2019; Museum Kasteel Wijchen.

Strengels & Letters             Boeken maken in middeleeuws Gelre.

Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu. Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.

Hoe belangrijk deze regio in de vijftiende eeuw was op het gebied van boeken, toont het Batenburgs Getijdenboek. Het is in opdracht gemaakt door de familie Van Bronckhorst-Batenburg, onder wie het kleine stadje Batenburg grootse tijden beleefde.

Maar ook de ‘gewone’, simpele gebruiksboeken die niet opvallen door hun pracht en praal, zijn waardevol. Wie goed kijkt, ziet een schat aan informatie. Zo waren ze in de middeleeuwen al zeer bedreven in het hergebruiken van materialen en het maken van leeshulpmiddelen. Een mooi voorbeeld is de strengel, een verbinding tussen katernen. Dit is een lus, gevormd door een schuin opgerold reepje perkament, waarvan de einden enige malen om elkaar gewonden zijn. Verstrengeld dus.

13.30 uur ontvangst met koffie / thee in Museum Kasteel Wijchen.
De rondleider zal tijdens de koffie een korte inleiding geven over de expositie. Einde rond 16.00 uur.
De (groeps-)kosten, all-in, voor deze middag in museum Kasteel Wijchen zijn € 5,00 p.p. (graag gepast) te voldoen aan ondergetekende bij de ingang van het kasteel.
Wel zou de directie van het museum het op prijs stellen dat zij, die een museumkaart hebben, deze mee nemen. Het geeft hun extra inkomsten, welke zij goed kunnen gebruiken.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com