Aanmelden voor het lidmaatschap

Lid worden

Vul het contactformulier in

Contact

Foto's

Foto's

Kunst en Cultuur

Museum


‘Breitner, Israels en tijdgenoten’ in Stadsarchief Amsterdam

Breitner

Het is een bijzondere tentoonstelling met topstukken uit de collecties van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Frans Hals Museum, Centraal Museum, van particulieren en het Stadsarchief. Een groot aantal van deze werken uit eind negentiende en begin twintigste eeuw zijn zelden of nooit tentoongesteld.

Rond 1900 maakt Amsterdam een snelle groei door. Handel en stadsuitbreidingen geven de stad na lange tijd weer dynamiek. De bedrijvigheid trekt kunstenaars aan zoals George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Piet Mondriaan en Leo Gestel. Samen met werken van Johan Conrad Greive, Maurits van der Valk, Félicien Bobeldijk en Nicolaas van der Waay en vele anderen geeft de tentoonstelling in Stadsarchief Amsterdam een prachtig beeld van de stad die met nieuw elan de moderne tijd omarmt.

De bouwputten voor nieuwe winkels en woonwijken, het woelige uitgaansleven en het werk in fabrieken en ateliers, de landelijke randen van de stad. Maar ook verstilde stadsgezichten die verhalen van de tijdloze schoonheid van Amsterdam. De sprankelende kleurschakeringen van waterverf en pastelkrijt brengen de stad op de vele topstukken in al zijn facetten tot leven. Kijk voor meer informatie op de website van het Stadsarchief

Train je geheugen met Patience

Niet alleen is Patience een leuk kaartspel om te spelen, het is ook een goede manier om het geheugen te trainen. Het kaartspel levert een bijdrage aan het ‘braintrainen’. Deze term staat voor het oefenen in het beter onthouden met geheugenspelletjes. Het kaartspel Patience vergt onder andere concentratie, focus en denksnelheid. Het spel is tevens ideaal omdat je het alleen kan spelen. Je kan dit spel dus niet alleen spelen om te ontspannen, maar je traint er ook nog eens de hersenen mee.

Patience

Gratis het kaartspel Patience spelen
Tegenwoordig kun je op verschillende manieren het klassieke kaartspel Patience spelen. Als je een smartphone hebt, kun je de Patience app gratis downloaden, zodat je het op de smartphone kunt spelen. Je kunt er ook voor kiezen om het online op de computer te spelen. Je hoeft dan niets te downloaden en het is ook nog gratis. Sommige websites hebben een extra groot scherm, zodat de kaarten en het speelveld goed te zien zijn.

Tip: Een website waar je Patience met duidelijke uitleg, zonder reclame en registratie, gratis kunt spelen is: www.patience.nl

Samen in actie tegen corona

Jörgen Raymann riep woensdag op tot solidariteit met de rest van de wereld als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Hij sprak hiermee zijn steun uit voor ‘Samen in actie tegen corona’ van Giro555. Dit deed hij terwijl hij zelf zijn eerste coronavaccinatie kreeg bij Sporthal Almere Haven. De presentator en cabaretier is ambassadeur van UNICEF, een van de organisaties achter Giro555.

Raymann: ‘Lieve, lieve Nederlanders. We leven in de luxe hier dat we mogen kiezen voor ons vaccin. Ik vraag jullie bij deze: Steun Giro555 en geef iemand anders elders in de wereld ook die keuze om gevaccineerd te worden. En ook zijn omgeving te beschermen tegen deze vreselijke pandemie.’

Burgemeester van Almere Franc Weerwindt was ook ter plaatse om zijn steun voor de nationale inzamelingsactie te betuigen. ‘165 verschillende nationaliteiten wonen in deze stad. Die hebben hun familieleden over de hele wereld. Ik kan niet klein denken en het virus denkt ook niet klein,’ aldus Weerwindt. 'En juist met onze kennis, onze kunde, mogen we die landen ondersteunen.'

Natuurdocumentaire over Marker Wadden

Natuurdocumentaire

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt, niet om huizen op te bouwen, maar voor de ontwikkeling van natuur. Het proces van dit hoogwaardige staaltje Nederlandse inventiviteit is vastgelegd door natuurfilmmaker Cees van Kempen in de documentaire Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal.

Door de aanleg van de Afsluitdijk en later de Houtribdijk is het Markermeer volledig afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In de natuurfilm Marker Wadden zie je hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden, variërend van microscopisch onderwaterleven tot de komst van enorme koloniën vogels. Niet eerder werd vastgelegd hoe oeverzwaluwen en libellen voor het eerst nieuw land koloniseren en hoe baardmannetjes hun eerste jongen grootbrengen. Marker Wadden toont hoe het gebied weer dynamisch wordt, verschillende dieren opduiken en broedvogels zich weer vestigen.

Deze bijzondere nieuwe natuurdocumentaire is 30 mei te zien bij BNNVARA.


Senioren Vereniging Wijchen.
Secretariaat: Martien van Berkel
E: secretariaat@seniorenwijchen.nl
T: 024 300 17 80
Ledenadministratie: José Stals
E: ledenadministratie@seniorenwijchen.nl
T: 024 679 20 09