Aanmelden voor het lidmaatschap

Lid worden

Vul het contactformulier in

Contact

Foto's

Foto's

Kunst en Cultuur

Museum


’Verhoging pensioen raakt verder uit beeld’


Pensioen Demonstratie in Den Haag tegen het niet indexeren van de pensioenen in januari vorig jaar.
Foto: ANP/HH

Uitstel van de nieuwe pensioenwet is niet acceptabel voor de vakbonden. De soepeler pensioenregels moeten volgend jaar ingaan zodat ouderen weer zicht krijgen op verhoging van hun pensioen.

Dat stellen de vakbonden FNV en CNV in een brief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en aan de zes Kamerfracties die het pensioenakkoord steunen. „Het is noodzakelijk dat de regels van het nieuwe contract al per volgend jaar direct effect hebben op de pensioenen van miljoenen”, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.


Onlangs maakte Koolmees bekend dat de nieuwe pensioenwet pas na de zomer af is. D66, CDA en PvdA weten niet of ze erin slagen de behandeling bijtijds af te ronden, zodat die wet op 1 januari 2022 kan ingaan. Vanaf dan zouden soepeler overgangsregels gelden totdat de fondsen het nieuwe contract in 2026 invoeren.

„FNV en CNV vragen alle betrokken partijen vaart te maken, zodat de wetgeving per 1 januari 2022 daadwerkelijk kan worden ingevoerd”, zo schrijven zij aan Koolmees en aan de zes partijen. Vicevoorzitter Patrick Fey van CNV: „Het is onacceptabel dat miljoenen gepensioneerden nog jarenlang inleveren op hun koopkracht.”

Elzinga wijst erop dat veel pensioenen al twaalf jaar lang niet zijn meegestegen met de prijsontwikkeling. Door het uitblijven van deze indexatie is de koopkracht van het aanvullende pensioen bij sommige fondsen met ’meer dan 20%’ uitgehold, aldus de FNV’er. Als de soepele rekenregels voorlopig niet worden ingevoerd, raakt die indexatie ook steeds verder uit beeld.

„De overgangsfase moet echt ingaan op 1 januari”, stelt Elzinga. „Anders raakt dit perspectief steeds verder op de lange baan. Dit begint echt pijn te doen voor mensen. Die gepensioneerden willen nu echt indexatie zien. Meer dan een miljoen 75-plussers snakken daarnaar. Als dit nog langer duurt, leeft een deel van deze mensen niet eens meer en hebben ze al die jaren geen verhoging van hun pensioen gehad.” Fey: „Het CNV pleit ervoor om de regels van het nieuwe pensioenstelsel ook nu al te hanteren. Zodat er financieel rust en perspectief is na een leven lang hard werken. Datzelfde geldt voor de AOW: die moet flink omhoog om te zorgen dat groepen ouderen geen armoedeval krijgen.”


Hogere AOW

Compensatie voor dit groeiende koopkrachtgat zien FNV en CNV er voorlopig ook nog niet komen. Daarom pleiten zij ervoor dat een komend kabinet het AOW-bedrag verhoogt. „Er is een noodzaak tot stevige verhoging van de AOW, zodat alle gepensioneerden eindelijk weer een mooie plus in hun koopkrachtplaatjes kunnen zien”, zegt Elzinga.

De afgelopen twee jaar heeft Koolmees de regels voor pensioenfondsen tijdelijk versoepeld. Daardoor hoefden de meeste fondsen de pensioenen niet te korten. Als de wetgeving niet bijtijds wordt ingevoerd, moet de minister deze noodmaatregel voor de derde keer inzetten, stelt Elzinga. „Dan krijg je nóg een jaar waarin het voor het gevoel van mensen een soort gunst van de overheid is dat ze niet worden gekort.”

Bron: De Telegraaf door Martin Visser

Senioren Vereniging Wijchen.
Secretariaat: Martien van Berkel
E: secretariaat@seniorenwijchen.nl
T: 024 300 17 80
Ledenadministratie: José Stals
E: ledenadministratie@seniorenwijchen.nl
T: 024 679 20 09